Zlatnoj ptici

Posted on

“Pesak je pesak pa makar u njemu bilo i po koje zrnce zlata..”

Pesak im je mutio vid. Gledali su jedan u drugog kao u izmaglici. Govorili su i smejali su se, a nisu bili veseli. Njihov razgovor je tekao i bivao prekidan uvek na istim čvorištima, na istim onim mestima gde reč nije htela da bude uobličena, bar ne govorom.. Ostajale su verovatno negde u svesti čuvajući zlatnu pticu, koja se uvek otimala i izmicala im.

Nikako im nije bilo jasno kako je uvek tako vešto uspevala da im isklizne iz ruku, istovremeno pružajući im ruke. Njene hladne ruke nisu bile oslonac. Bile su varka, privid spasenja u vapaju očaja. Želeli su je, toliko su je sanjali, maštali o njoj,  pisali joj u dva navrata (mislili su isto.. ali reči nije bilo iako je uvek malo falilo da u glas viknu gotovo sve isto..).

Ona je dolazeći, donela sa sobom gorku istinu u velu mudrosti. Prevareni smo! Da li smo slutili njenu prevaru? Da li smo sumnjali u nju? Zašto smo joj verovali, ako smo slutili njenu prevaru?? Da li smo je slutili..?

A nisu znali ništa o njoj. Nisu znali da je i ona bila begunac poput Ramiza ili možda Ishaaka. Nisu znali da je ponekad i ona bila uplašena od svih ljudi i njihovih želja i prohteva.. Neustrašiva je bila, ali su se i na njenim krilima lomili tereti života svih njih.. A ona je i dalje letela, ostala neuhvatljiva za čoveka..nestalna gotovo varljiva i prevrtljiva. Tako su o njoj govorili, a govore i dan danas..

Nisu znali da je bila slaba i krhka i da se tako štitila od čoveka. Imala je i ona svoj bedem. Ali je i on bio zidanica na pesku. Ali je ni on nije spasio. Nije se zaštitila od Tebe Čoveče. Razneli ste je. Nemilosrdno ste je uništili! Čoveče, nije samo tvoje tle bilo od peska, i njeno prostranstvo je bilo varka.. I bedem joj je bio varka. Pesak je prekrio i odneo to neko zrnce zlata, ako je ono i postojalo u pesku negde zagubljeno. Verujući u svoju neuhvatljivost, prepuštena prostranstvu  slobode, uhvaćena je kandžama lažnog privida sreće u slobodi. Ona jeste bila varka ali ne na onaj način na koji si je ti video, Čoveče. Odvojila se od tebe da bi se zaštitila, ali je ipak stradala. Spas nije pronašla baš kao ni ti. Ne sudi joj, oprosti joj.

“Šta hoćeš da volim? Slaganje varke na varku, davno sam negdje pročitao..”

One Reply to “Zlatnoj ptici”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *